Crème brûlée (Anders Levén)

1 Stjärna2 Stjärna3 Stjärna4 Stjärna5 Stjärna
Loading ... Loading ...

Recept för fyra personer.

Ingredienser

375 g vispgrädde
125 g mjölk
2 st vaniljstänger
120 g äggula
85 g strösocker
råsocker

Gör så här

  1. Koka upp grädde, mjölk och vaniljstänger. Låt stå 15 minuter. Blanda i äggula och strösocker. Låt svälla i kyl under natten. Sila och fyll i låga portionsformar.
  2. Pochera i ugn i 100 grader tills innertemperaturen är 85 grader – de ska vara lösa i mitten. Låt svalna.
  3. Strö över ett tunt lager råsocker (ej farin) och karamellisera med grillelementet i ugnen eller med liten gasbrännare.

Crème brûlée (Örjan Klein)

1 Stjärna2 Stjärna3 Stjärna4 Stjärna5 Stjärna
Loading ... Loading ...

Recept för fyra personer.

Ingredienser

6 st äggulor
2 dl vispgrädde
3 dl mjölk
80 g socker
1 st vaniljstång
2 msk farinsocker
2 msk strösocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Dela vaniljstången och skrapa ur den med lite av strösockret ner i en kastrull. Tillsätt grädden och mjölken och värm upp.
  3. Blanda äggulor och resten av sockret i en bunke. Vispa lätt. Häll sen över gräddblandningen och fortsätt att vispa tills allt blandat sig.
  4. Smöra 4 små formar. Ta bort vaniljstången och häll upp blandningen i formarna. Ställ dem i en långpanna med hett vatten upp till halva höjden på formarna. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter eller tills de har stelnat.
  5. Ta ut formarna och låt dem kallna. Sätt ugnen på 250 grader grillvärme.
  6. Strö farinsocker och strösocker över formarna. Gratinera formarna tills de får en gyllenbrun färg, cirka 10 minuter.
  7. Serveras direkt.

Crème Brûlée (Leila Lindholm)

1 Stjärna2 Stjärna3 Stjärna4 Stjärna5 Stjärna
Loading ... Loading ...
Recept för fyra personer.

Ingredienser:

5 dl vispgrädde
1 dl mjölk
5 st äggulor
1 dl strösocker
1 st vaniljstång, färsk

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 95 grader.

  2. Vispa samman vispgrädde, mjölk, och äggulor.

  3. Dela och skrapa ur fröna ur vaniljstången och blanda dem med lite av strösockret, rör sedan ner allt strösocker i smeten.

  4. Fyll smeten i portionsformar av porslin (cirka 10 cm i diameter) och ställ dem på en plåt.

  5. Grädda i ugnen i cirka 2 timmar tills de stannat. När man skakar på formen ska de inte dallra för mycket i mitten.

  6. Kyl dem till kylskåpskalla (gärna över natten).

  7. Strö över ett tunt lager med strösocker och bränn av sockret med en gasolbrännare eller bränn av sockret i ugnen under grillvärme 250 grader.